HU EN

Kulturális programKIÁLLÍTÁS A MORAVCSIK ALAPÍTVÁNY KÉPEIBŐL


“A túloldalon mindig mások vannak.” – de a túloldalon lévők megértéséhez át kell sétálnunk hozzájuk, és ha ezt megtesszük, szembesülünk azzal, hogy ahonnan jöttünk, ott van a túloldal. A túloldalon mindig mi vagyunk. Aki ezt nem érti, sosem tud empátiával, megértéssel, vagy csak szimpla elfogadással a másik oldalra tekinteni.

A Moravcsik Alapítvány 2009-ben hozta létre a Budapest Art Brut Galériát, hogy állandó kiállító helyet tudjon biztosítani a pszichiátriai betegséggel élő art brut és outsider művészek bemutatására. A galéria egyik fő célja, hogy a pszichiátriai betegséggel élő alkotók művészetét megismertesse nemcsak a nagyközönséggel, hanem a művészeti élet véleményformáló képviselőivel is. A személyes megtapasztalás élménye komoly hatással van a látogatókra, és ez segítséget nyújt a pszichiátriai betegséggel élők szélesebb társadalmi elfogadásához.

Az ONK2023 ideje alatt megtekinthető kiállításra a galéria képeiből válogattunk. A képek természetesen meg vásárolhatóak – ezzel is támogatva az Alapítványt, s az ott folyó munkát.

Külön köszönet a támogatásért és segítségért:
Kardos Zsuzsanna és Vacsora Orsolya (Moravcsik Alapítvány)
Albrecht Zsófia művészettörténész (ELTE PPK Neveléstudományi Doktori Iskola)


A logóra kattintva még többet tudhat meg a Moravcsik AlapítványrólKÖNYVBEMUTATÓK


Kettős könyvbemutató OKTÓBER 26-án

Hunyady György: Oktatás és szociálpszichológia - személyes áttekintés fél évszázadról, Gondolat Kiadó, 2023.

Az oktatás problematikájához Hunyady György könyve a szociálpszichológia nézőpontjából közelít.
Milyen szerepet játszottak a tanulók kapcsolataiban a társadalmi nézeteik?
Az oktatás által tudatosan megcélzott, de sokféle hatásnak kitett nézetek hogyan alakultak (különös tekintettel arra, hogy hogyan látják a saját nemzetüket és másokét)?
A rendszerváltás történeti léptékű átalakulása milyen változást hozott a tanulók társadalmi nézeteiben, s hogyan tükröződik azokban?
Ezek voltak az évtizedekig folytatott empirikus tudatvizsgálatok sarkalatos kérdései.
A szociálpszichológiai megfontolások jelen voltak a felsőoktatás - jelesül a tanárképzés - reformjaiban és ellenreformjában, s ez a szaktudomány szempontokat és eszközöket is kínál a kívánt és nem kívánt hatások lemérésére. Az oktatásügy alakításában aktív lehet(ne) a szellemi élet akadémiai szférája, amelynek mai dinamikáját, buktatóit és kilátásait szociálpszichológiai szempontból elemző kötet azzal a kérdéssel zárul, hogy a "nemzetnevelésnek" ma van-e értelme, s ha igen, az miben áll.

A kötetet bemutatja: Réthy Endréné, nyugalmazott egyetemi docens és Golnhofer Erzsébet, címzetes egyetemi tanárCzabaji Horváth Attila: Freinet-szótár, Gondolat Kiadó, 2023.

Celestin Freinet pedagógiai rendszerét és annak a gyakorlati működését rendhagyó módon, szótárformában dolgozza fel a szerző. A közel 600 szócikkből álló munkát egyaránt haszonnal forgathatja az ezzel a pedagógiai iránnyal most ismerkedő és az abban már jártas olvasó.

A kötetet bemutatja: Bácskai István, a Gondolat Kiadó igazgatója.

Idő: 2023. október 26. 15.30-17.10
Helyszín: kazy203OKTÓBER 27. - könyvbemutató

M. Kowalczuk-Walędziak, R. A. Valeeva, M. Sablić, and I. Menter (Eds.) (2023). The Palgrave handbook of teacher education in Central and Eastern Europe. Palgrave Macmillan.

Az esemény célja a Palgrave Közép- és Kelet-Európa országainak tanárképzését áttekintő kötet bemutatása. Egy olyan kézikönyvről van szó, ami átfogó és tudományos áttekintést nyújt a régió 21 országának tanárképzéséről 1989-tól, a kommunizmus bukásától kezdődően.

A kiadvány részletesen vizsgálja meg a közelmúlt trendjeit, a kialakulóban lévő gyakorlatokat és a tanárképzés lehetséges jövőjét 21 kelet-közép-európai országban. A szerzők, valamennyien évek óta aktívan részt vesznek az európai és azon túli tanárképzés kutatásában és politikai elemzésében, ezeket a változásokat a közelmúlt trendjein, kialakulóban lévő gyakorlatain és a tanárképzés lehetséges jövőbeli forgatókönyvein keresztül vizsgálják. huszonegy ország Kelet-Közép-Európában – a Balkántól a Visegrádi Csoporton keresztül Kelet-Európáig és a Baltikumig.

A kötetet bemutatja: Marta Kowalczuk-Walędziak és Kopp Erika

Idő: 2023. október 27. 9.00-11.00
Helyszín: kazy203


KLASSZIKUS ZENEI KONCERTEK


október 26. 19.20 – 20.00 Aula
ELTE Művészeti Együttes vonósnégyese

 • Mozart: F-dúr Divertimento K. 138.
 • Mendelssohn: D-dúr kvartett Op. 44. Nr.1. III. Andante espressivo ma con moto
 • Debussy: Clair de Lune
 • Debussy: A lenhajú lány
 • Delibes: Flower duet (a Lakmé c. operából)
 • Elgar: Chanson de matin

Az ELTE Eötvös Művészeti Együttes 75 éves múltra tekint vissza. Alakulása óta járja a világot és népszerűsíti, mind az egyetemet mind a magyar klasszikus zenei és népművészeti hagyományokat. Legutóbb a Stuttgarti Akadémiai Kórust látták vendégül. Három művészeti csoportja a Bartók Béla Énekkar, az Egyetemi Koncertzenekar és a Néptáncegyüttes.


október 26. 20.15-től Aula
Trio d’armonico

Fellépő művészek: Bede Fanni Anna – fuvola, Gelencsér Gábor – gordonka, Uzsaly Bence András – zongora

Műsor:

 1. A. Lotti: Sonata I. – II. tétel
 2. G. Pugnani: Op. 6.: Trio I. – II. tétel
 3. J. S. Bach: h-moll szvit (részlet)
 4. A. Arutjunjan: Expromt
 5. N. Hess: Ladies in Lavender (main theme)
 6. C. W. Gluck: Boldog lelkek tánca I. tétel
 7. P. I. Csajkovszkij: Diótörő balett: Virágkeringő
 8. D. Sosztakovics: Gavotte
 9. D. Sosztakovics: 2. keringő
 10. Pacellar Jakab: Herkulesfürdői emlék

A Trio d’armonico 2019-ben alakult. Végzett zeneművészekként elsősorban ifjúsági és babakoncerteken, valamint zenei ismeretterjesztő koncerteken működnek közre. Repertoárjukban a klasszikus zeneművek, a népszerű előadási darabok, valamint a filmzenei feldolgozások egyaránt megtalálhatók.LÁTOGATÁS AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRBAN


1. VEZETETT LÁTOGATÁS AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRBAN

2023. október 28-án szombaton 14.30 és 16.00 óra között a konferencia résztvevői előzetes jelentkezés alapján egy kifejezetten neveléstörténeti fókuszú könyvtári programon vehetnek részt az ELTE központi könyvtárában. Az Kazinczy utcai könyvtárból 14.05-kor indul a csoport kísérővel a Ferenciek terén található Egyetemi Könyvtárba.

 • 14.30–15.00 Könyvtári vezetés az épületben
 • 15.00–15.30 Neveléstörténeti könyvbemutató
 • 15.30–16.00 Tárlatvezetés az Eötvös-kiállításon

Jelentkezés: https://forms.office.com/e/u3zk2UvBJz

Az Eötvös-kiállítás a látogatás részét képezi, de előzetes regisztrációval egyénileg a konferencia többi napján is megtekinthető.


2. EGYÉNI LÁTOGATÁS AZ EÖTVÖS-KIÁLLÍTÁSON

Az Eötvös-kiállítás (https://konyvtar.elte.hu/hu/egyetemi-konyvtar/programok/kiallitasok) megtekintésére és tárlatvezetésére előzetes bejelentkezéssel a konferencia többi napjain is lehet regisztrálni, illetve a szombati nap során, a meghirdetésre kerülő délutáni programon túl, érvényes regisztrációval 10.00 és 18.00 óra között látogatható a kiállítás.

Jelentkezni e-mailben a kiallitas@lib.elte.hu email címen lehet.OLVASÓTERMI ÉS KÖNYVTÁRI TÁRSALGÓ A PPK-N


Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kazinczy utcai olvasóterme nyitva áll a konferencia résztvevői számára 2023. október 25-28. között az alábbi nyitvatartással:

csütörtök-péntek: 8.00-18.00
szombat: 8.00-14.00

Többféle szolgáltatást kínálunk.


1. MUNKÁHOZ - HAGYOMÁNYOS OLVASÓTERMI SZOLGÁLTATÁSOK:

Kiemelten ajánljuk a Pálos György videótárat.

Pálos György díjnyertes filmrendező, operatőr és forgatókönyvíró az oktatással kapcsolatos alkotásainak válogatását rendelkezésre bocsájtotta az ELTE PPK könyvtárának 2 számítógépén keresztül.


2. KÖNYVTÁRI TÁRSALGÓ

Egy nyugodt, kellemes környezet a konferencia résztvevőinek kötetlen beszélgetéséhez.


3. ISMERJE MEG KARUNKAT, EGYETEMÜNKET!

Lapozzon bele kiadványainkba! Kiállításunk az alábbi szempontok mentén válogat:

 • az ELTE PPK kiadványai,
 • az ELTE PPK oktatóinak neveléstudományi kiadványai,
 • az ELTE történetével kapcsolatos kiadványok.


4. ISMERJE MEG AZ ELTE PPK KÖNYVTÁRÁT!

Kérésre egyéni tájékoztatást nyújtunk a kari könyvtár gyűjteményéről, szolgáltatásairól.

Az ELTE PPK könyvtáráról bővebben: https://konyvtar.ppk.elte.hu